Müşrikler İslâm'dan önce Kusay b. Kilâb'a verdikleri önemden dolayı Onun ölümünü tarih başlangıcı olarak kabul etmişlerdir.
Ancak Fil olayından sonra tarih başlangıcı olarak bu olay kabul edilmeye başlanmıştır (Tarihu'l-Yakubî, II,17).
Tarih takvimi Hz. Ömer (r.a) döneminde kabul edilen hicrî takvimle başlamıştır
(Taberî, Tarihu'l Umem ve'l Mûlük, II,253. Buhârî, et-Târihu'l-Kebîr,I,10).

Medine'de İslam devletinin kurulmasından Hz. Ömer (r.a.) devrine kadar müslümanlar bazı önemli olayları tarih başlangıcı kabul edip buna göre zamanlarını tayin etmekteydiler.
Meselâ; Fil olayı, ficâr savaşı, zelzele yılı, veda haccı yılı ve bazı önemli zatların ölümü gibi olaylar tarih başlangıcı olarak kabul edilmekteydi.
Ancak bu, zaman zaman karışık bir durum arzediyordu. Hz. Ömer (r.a) bu karışıklığı gidermek amacıyla konuyu diğer sahabelerle istişare etti. Bu sırada meydana gelen olay bunun gerekliliğini bir kat daha arttırdı.
Yemen Valisi Ya'la b. Ümeyye Hz. Ömer (r.a)'a gün, ay ve yılı belli olmayan bir mektup gönderir. Aynı şekilde yılı belli olmayan vadesi Şaban ayı, diye kaydedilen bir senet Basra Valisi Ebû Musa el-Eşarî'ye getirilir.
Sözkonusu senette geçen şaban kelimesinin, bu yıla mı, geçen yıla mı, yoksa gelecek yıla mı ait olduğu meselesi kesin olarak anlaşılmayınca bu tarih ve sened ihtilafa sebeb oldu ve konunun önemini ortaya çıkardı.


Hz. Saad bin Vakkas takvim başlangıcı olarak Peygamber Efendimiz (sav) vefat tarihi önerisinde bulundu..
Hz. Talha bin Ubeydullah Sevgili Peygamberimiz(sav) Peygamberlik verildiği tarihi takvim başlangıcı yapalım önerisinde bulundu..
Hz.Ali Efendimiz (ra) da Sevgili Peygamberimiz(sav) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği günün takvim başlangıcı olmasını teklif etti ve şura toplandı Hz. Ali Efendimiz(ra)'ın teklifi kabul edildi..


Hz. Peygamber (s.a.s), rebiülevvel ayında hicret etmişti. Ancak kamerî yıl muharrem ayı ile başladığından tarih iki ay sekiz gün geri alınıp Hicrî takvimin başlangıcı 23 Temmuz 622 olarak tesbit edildi.
Milâdî ve Rûmî tarihler gibi on iki ay esasına dayanan hicrî yıl muharrem ayı ile başlar ve zilhicce ile sona erer. Hicrî (kamerî) aylar şunlardır: Muharrem, safer, rebiülevvel, rebiülâhir, cemâzielevvel, cemâzielâhir, recep, şaban, ramazan, şevvâl, zilkade, zilhicce.

Notlarımdan: Allah Dostlarının sünneti 

*Sevgili Peygamber Efendimiz (sav)'i Allah (cc) diğer yardımlarının dışında  SAHABE ile ona kuvvet verdi. Bize onlarla islamı öğretti.. O yüzden Allah Rasulü kendini sevenleri sevecek ve şefaat edecektir..

*Edeben ilk on gün Hz. Hüseyin'in aç ve susus şehid edildiği için aşura pişirilmez oruç tutulur ki onların sıkıntılarını yürekte hissedebilmek adına..
*Hatta düğünler ve nikah gibi hayati önemli olaylar ertelenir muharrem ayında yapılmaz..

*Çok dua ve ibadet ile meşgul olunur..

*Hicret ile ilgili ayetler ise Nisa 100, Hicr 58, Bakara 218, Nisa 97-98, ve Nahl 41dir..

Hicret Niçin Yapılır

1- Hayatın devamı için
2- Sıkıntılardan kurtulmak için
3- Zulümden kurtulmak için
4- Günaha Girmemek için..
5- Allah'ın dinini tebliğ için
6- Dinini Yaşamak için

Hicri Yılbaşında Neler Yapılır

1- Çoluk çocuk ev halkına eşe dosta hediye ve bahşiş verilir (Muharremiye)
2- Dargınlar kırgınlar barışır..
3- Bu günlere kavuştuğu için Allah'a şükredilir dua,zikir ve ibadet yapılır..

Arkadaşlar ilave bilgileri yorum olarak bırakabilirsiniz..
Yazan özlem Karadeniz..25.10.2015