Tırnaklarını Yiyen çocuk..



Sizler minik Ayşegül'ü biliyor musunuz çocuklar? Biraz ondan bahsedeyim mi? Minik Ayşegül çok sevimli ve güzel bir kızımız..

Ayşegül hastaydı yeni iyileşti. Karnı ağrıyor diye doktora gittiklerinde yapılan incelemeler sonucu karnında solucanlar ve kutlar olduğu ortaya çıktı..

Doktorun söylediğine göre Ayşegül tırnaklarını yediği için böyle oldu.. Anaokulundaki sınıf arkadaşları Ayşegül'ü evde ziyaret etmeye karar verdiler. Ona moral vermek ve geçmiş olsun dileklerini ileteceklerdi..

Hepsi öğretmenleri ile beraber okul servisine bindiler Ayşegül'lerin evinin önüne geldiler. Üçüncü katta oturuyorlardı. Öğretmenlerinin gözetiminde eve çıktılar tam on iki çocuktu. Hastanın yanına hepsi birden giremezlerdi. Ev sahibesi Birsen hanım onları misafir odasına almıştı. Hastanın yanına ikişer ikişer kocaman tebessümlerle girdiler.

- Ayşegül geçmiş olsun biran önce iyileş de okulumuza gel seni çok özledik.. dediler..

Öğretmenleri salonda toplanan öğrencilere tırnak yemenin ne kadar kötü olduğunu anllattı..

- Çocuklar tırnak yemenin ne kadar zararlı olduğunu gördünüz mü?

Hep bir ağızdan..

- Eveeet.. dediler.

- Bakın çocuklar doktor tırnakları yiyenlerin ve ya ısırıp atanların karnında solucan ve böcek olabileceğini söyledi. Ellerimiz temiz görünsede gözle görünmeyecek kadar küçük canlılar var. Bunlara biz mikrop diyoruz bunlar bizi hasta ediyor.. Artık tırnak yeme alışkanlığından vazgeçiyoruz.. Tamam mı?
- Tamam dedi çocuklar..
- Arkadaşınız ilaçlar aldı ve şu an çok iyi görünüyor annesinin söylediğine göre yarından sonraki gün okula gelecekmiş.

Çocuklar

"Kim bir hastayı ziyaret ederse, dönünceye kadar Cennet bahçesi içerisindedir. Ve cehennem ateşi ondan uzaklaştırılır..[Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed] "

bunu sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallallahü aleyhi ve sellem) bize bildirmiş.. demek ki biz cennet bahçesindeyiz.. Hasta ziyareti hastayı çok sevindirir ve bizi görünce çok mutlu oldu değil mi?
- Evett öğretmenim..diye hepbir ağızdan cevap verdiler..
Ve hasta ziyaretleri kısa yapıldığı için fazla meşgul etmediler yine çok dikkatli bir şekilde arabaya indiler ve evlerine dağıldılar..

Ayşegül'de arkadaşlarının onu ziyaretine çok mutlu oldu..

Yazan :Özlem Karadeniz

Demek ki; temizlik hem sağlığımız hemde dinimiz için çok önemli sıhhatini kaybeden bir insan sağlıklı ibadet yapamaz...Temizlik alışkanlığını tüm çocuklarımıza kazandırmamız lazım... Özellikle çocuklar tırnaklarını yemede ve burunlarını sürekli karıştırmaktalar bunu aşmaları için onlara yardımcı olmamız gerekir..


Tırnak yeme alışkanlığının sebepleri
Bu davranışın altında yatan sebepler parmak emmede olduğu gibi çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklardır.

Alışkanlık daha çok baskı altına alınmış heyecanların ilgilendiği durumlarla olup, çocuk bunun arzu edilmeyen bir davranış ve alışkanlık olduğunu anlayınca kökleşmekte olduğu görülmektedir.

Tırnak yemek bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir.

Anne babanın yaşantısı da önemli bir etkendir. Anne baba geçimsizlikleri anne babanın sık sık kavga etmesi ailedeki sorunlar çocuklarda tırnak yeme gibi davranışlara neden olur. Bunun yanı sıra anne babanın aşırı kaygılı olması çocuğu aşırı derecede koruyup kollaması ayrıca anne babanın çocuklar arasında ayrım yapması çocuklar arasında kıskançlığa yol açar. Bu da dolaylı şekilde kendini tırnak yeme olarak gösterir.

Tırnak yemek daha önce belirttiğimiz gibi taklit yoluyla da edinilebilen bir davranıştır. Ailede herhangi bir bireyin tırnak yeme davranışı göstermesi doğal olarak çocuğun ilgisini çekecektir. Ayrıca tırnak yeme davranışı olaylara bağlı olarak gelişebilmektedir. Çocuğu tedirgin eden herhangi bir olay veya çevrede onun için hoşnutsuzluk yaratacak herhangi bir durum bu davranışı göstermesine yol açar.

Tırnak Yeme Tedavisinde alınabilecek önlemler;
En etkili yöntem 3-4 yaşlarına kadar bu alışkanlığın anne baba tarafından görmezlikten gelinmesidir. Daha sonra bu alışkanlık devam ederse;
Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlar saptanarak çözüm getirilmeli

Çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemlerin uygulanması yararlı olmamaktadır. Hatta kimi zaman daha ağır duygusal problemlerin çıkmasına neden olabilir.

Çocukları korku kaygı yaratacak durumlardan uzak tutmak gerekir.
Küçük çocukların kaygı korku verici televizyon filmlerini izlemeleri, kavgalı olaylarda bulunmaları çocuğu heyecanlandıracağı için sakıncalıdır.

Tırnak yiyen çocuklara geceleri yatarken eski hafif eldivenleri giydirmek. Çocuk gece tırnaklarını yemek veya ısırmak istediğinde hatırlatıcı olması bakımından yararlı olabilir.

Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir.

Çocukların ilgisi başka yöne çekilebilir. Sinema, televizyon izlerken veya radyo dinlerken onun ağzını çiğneyecek bir şeyle meşgul etmek tırnak yemenin ve ısırmanın yerine gelecek bir etkinlik olabilir.

Çocukları ara sıra başarılarından dolayı ödüllendirme bazı durumlarda yarar sağlayabilir. Ancak bunun kısıtlı ve uygun şekilde kullanılması gerekir. Aksi takdirde çocuk yeni ödüller almak için bunu kullanabilir.

Tırnak derin kesilebilir. Çocuğun kendi tırnak bakımıyla uğraşması da yararlı olabilir. Bunun içinde çocuğa manikür ve pedikür malzemeleri alınabilir.


Son söz ve bir önlem olarak tırnak yemenin ve ısırmanın çok kötü bir alışkanlık olmadığı ve bunu isteyenlerin kolaylıkla terk edebilecekleri çocuklara anlatılmalıdır. Çocuk buna inandırıldığı zaman bu alışkanlıktan vazgeçmek için çaba gösterecektir. Çünkü dış etkenler çocuğun bu alışkanlıktan vazgeçmesine fazla etkili olmamakla bazı hallerde alışkanlığın kökleşmesine ve başkalarını kızdırmak ve huzursuz etmek için bir araç olarak kullanılmasına neden olmaktadır.