Tasarım bana ait

Sadece birkaç paragraf okuyanlara tesir eder duasıyla.. Bir müslümanın mutluluk anahtarı olabilecek tavsiyeler(güzel ahlaklar)

Hakkında kötü bir şeyler söylemişlerse sükut et. Bunu sana söyleyene tearruz etme.
Zinnuni Mısri'ye sormuşlar "Sana  zındık diyorlar ne dersin?"

Demiş ki: "Hayır desem söyleyenleri yalancı, evet desem nefsimi yalancı yapmış olacağım. Sükut ediyorum."

Bir mümini küçük düşürecek, utandıracak şeyleri söyleme. Böyle söyleyenleri cehennemin en şiddetli yerlerinde hapsolunurlar diye hadisi şerif vardır.

Dininle dünyayı yeme, davul zurna çalıp da para kazanmak, din ile dünyayı elde etmekten daha iyidir..

Şundan bundan haber veren kahini tasdik etme. Elinde ağzında bulaşık varken uyuma ve kimseye düşmanlık etme.. İki yüzlü olma. Ticarette ihtikar yapma. Birisi bir yere oturmuş ve tekrar oturmak üzere bir yere ayrılmışsa onun yerine oturma..

Av mubahtır ama sen av peşinde dolaşma. Sana ikram olsun diye bir sandalye veya süt ya da güzel koku takdim ederlerse reddetme.

Borca girerken ödemeye niyetin sağlam olsun. Ödemeye muvaffak olursun. Eğer niyetin çürükse, borçlu kalırsın. Borçlu ölenlerin cenaze namazlarını Peygamberimiz (sav) kılmazdı.

Mümin kardeşine üç günden fazla dargın durma. Rast gelince ilk selamı sen ver. Hayırlı olursun. İnsanlar ayağa kalksınlar, karşında el bağlasınlar diye bekleme..

Şefaat(yardım) ettiğin kimsenin hediyesini ve ziyafetini kabul etmek riyadır. Kabahati sabit ve ya haklı bir tasfiye ile azledilmiş kimseler hakkında şefaat(yardım) caiz değildir.. Böyle bir caniye (zararlı kimse) şefaatte bulunmak, Allah'ın lainine (rahmetinden mahrumiyet) sebeptir. Şefaati kabul edeni de  müşkül duruma sokmuş olursun. Şefaat haklı ve hayırlı şeylerde olur...

Yazan:Özlem Karadeniz
Kitap : Muhyiddin İbnü'l Arabâbi Hazretlerinin Nasihatları 
Sayfa :122-123  


İhtikar: insanların muhtaç olduğu gıda maddelerini veya diğer eşyayı satın aldıktan sonra, piyasanın yükselmesi yahut kıtlık zuhur etmesi için saklayıp satmaktır.İşte buna ihtikar denir ve İslam dininde haramdır.İmam-ı Azam ve İmam-ı Muhammed’e göre ihtikar,ancak insan ve hayvan yiyeceklerinde cari olur.Ama İmam Ebu Yusuf’a göre,saklanması umuma zarar veren her şeyde cereyan eder.
Riya: amelleri Allah rızası için değil, insanlara gösteriş için yapmaktır