İbn-i Abbas radıyallahu Anh'dan:
"Usfan'da Rasülullah sallallahü aleyhi ve sellem'le beraber bulunuyorduk. Müşrikler Halid bin Velid'in kumandası altında karşımıza çıktılar. Halid bizimle kıble arasında bulunuyordu. peygamber efendimiz bize öğle namazı kıldırdı.

Müşrikler bunu görünce:

- Biz bu durumda onlara baskın yapsaydık onları gafil avlayacaktık. Çünkü namaz onlar için herşeyden, hatta evlatlarından ve canlarından bile üstündür. Biraz sonra bir daha namaz vakti gelecek ve namaza duracaklar. O zaman biz onlara baskın yaparız, dediler.

Bunun üzerine henüz ikindi olmamışken Cibril Aleyhisselam korku halindeki namazın tarifine dair
"Sen de içlerinde bulunup da kendilerine namaz kıldırdığın.."  mealindeki Nisa Suresi 102. ayet-i vahyetti..

Kaynak :HAYATÜ'S SAHABE
cilt 1 s:602-3

Nisa Suresi 102. ayet-i kerimesi

وَإِذَا كُنتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَآئِفَةٌ مِّنْهُم مَّعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُواْ فَلْيَكُونُواْ مِن وَرَآئِكُمْ وَلْتَأْتِ طَآئِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّواْ فَلْيُصَلُّواْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُواْ حِذْرَهُمْ وَأَسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أَسْلِحَتِكُمْ وَأَمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُم مَّيْلَةً وَاحِدَةً وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ إِن كَانَ بِكُمْ أَذًى مِّن مَّطَرٍ أَوْ كُنتُم مَّرْضَى أَن تَضَعُواْ أَسْلِحَتَكُمْ وَخُذُواْ حِذْرَكُمْ إِنَّ اللّهَ أَعَدَّ لِلْكَافِرِينَ عَذَابًا مُّهِينًا

Meali
Sen de içlerinde bulunup onlara namaz kıldırdığın zaman, onlardan bir kısmı seninle beraber namaza dursunlar, silahlarını (yanlarına) alsınlar, böylece (namazı kılıp) secde ettiklerinde (diğerleri) arkanızda olsunlar. Sonra henüz namazını kılmamış olan (bu) diğer gurup gelip seninle beraber namazlarını kılsınlar ve onlar da ihtiyat tedbirlerini ve silahlarını alsınlar. O kâfirler arzu ederler ki siz silahlarınızdan ve eşyanızdan gafil olsanız da üstünüze birden baskın yapsalar. Eğer size yağmurdan bir eziyet olur yahut hasta bulunursanız silahlarınızı bırakmanızda size günah yoktur. Yine de tedbirinizi alın. Şüphesiz Allah, kâfirler için alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.