Cenne'deki Büyük Cami, 13. yüzyıldan kalma. Şimdiki haliyle dünyadaki en büyük toprak bina sıfatını taşıyor. İnsanlar tepelere kadar tımanıp çamurla yapıyı sıvıyor.
Hepsinden önemlisi, UNESCO’nun 1988’de Kültür Mirası Listesi’ne aldığı 732 yıllık camilerinin muhafazası için gerekli. Zira devasa toprak yapının yağmurların arttığı kış döneminde zarar görmemesi için bahar çamuru ile sıvanması gerekiyor.
Cenneliler her yıl Büyük Djenné Camii’ni âdeta bayram coşkusuyla sıvıyor. Çamurun kıvamı tutunca imam tarafından verilen işaretin ardından cami avlusunda genç yaşlı, zengin fakir demeden toplanan ahali, ibadet hazzıyla tamir ediyor yıpranan camilerini. Kerpiç duvarlı, kum zeminli devasa yapı, 7 asırdan fazladır ayakta kalmasını Cennelilerin gelenekselleştirdiği çamur bakımına borçlu.
Tepelere tırmanmak için kalas ve halatlarla yapılmış merdivenler kullanılıyor. Yapıdaki erozyonun nedeni yağmur. Çatlaklar da ısı değişiminden ve rutubetten kaynaklanıyor.
Çamurla caminin sıvanması işine binlerce kişinin katılmasına rağmen herhangi ciddi bir yaralanma olayı yaşanmadı.
Ekipler arasında işi ilk bitiren grup olma yarışı var. 15 yaşındaki Abdulaye Sahampo, "Verilen bir ödül yok ama bu işin şerefini tam bir yıl taşıyorsunuz. Saygı görüyorsunuz." diyor.
Gençler çamur dolu kapları elden ele duvarlara sıvayacak ustalara geçiriyor.Daha küçük yaştaki çocuklar nehir yatağından çamur topluyor. Duvarcı ustası Limbo Bocum, çocukların sevdikleri yemekleri sayıyor yüksek sesle. Dediğine göre, çocuklar bu işin ardından bir ziyafet geleceğini bilirlerse daha iyi çalışıyorlarmış.
Daha küçük yaştaki çocuklar nehir yatağından çamur topluyor. Duvarcı ustası Limbo Bocum, çocukların sevdikleri yemekleri sayıyor yüksek sesle. Dediğine göre, çocuklar bu işin ardından bir ziyafet geleceğini bilirlerse daha iyi çalışıyorlarmış.
Duvarcıların usta başı Bubacar Kuroumansse, bu yıl daha fazla sayıda insanın yanında Mali bayrağını da getirdiğini farketmiş.Şiddet olaylarının yaşandığı bir dönemde insanların vatanlarına bağlılıklarını göstermek istediğini düşünüyor.