İslamiyetin ilk zamanlarında iftar ettikten sonra yatsı namazını kılıncaya kadar veya kılmadan uyuyuncaya kadar yemek, içmek helal idi.  Yatsı namazını kıldıktan veya uyuduktan sonra ertesi günkü iftara kadar yemek , içmek ve cimâ etmek haram idi.
Hz. Ömer bir gece yatsı namazını kıldıktan sonra yattığında, ehlinde güzel bir koku hissedip nefsinin aldatmasıyla cimâ etti.  Hemen gusl edip pişman oldu, ağladı. Sabahleyin Resûl-i Ekrem'in huzuruna vardı. Vaziyeti anlattı..
Resûlullah:
- Ya Ömer! Sen bunu yapmamalıydın! buyurdular. Ashâb-ı güzinden birkaç kişi daha bu hatayı işlediklerini i'tirâf ettiler. Bunun üzerine Hz. Ömer ve birkaç Ashâb-ı Kiram hakkında Bakara Sûresi'nin 187. âyet-i kerimesi inzal oldu..
"Size oruç tuttuğunuz günün gecesinde, ehlinize cima etmek helal edildi."  




أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الصِّيَامِ الرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ كُنتُمْ تَخْتانُونَ أَنفُسَكُمْ فَتَابَ عَلَيْكُمْ وَعَفَا عَنكُمْ فَالآنَ بَاشِرُوهُنَّ وَابْتَغُواْ مَا كَتَبَ اللّهُ لَكُمْ وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ وَلاَ تُبَاشِرُوهُنَّ وَأَنتُمْ عَاكِفُونَ فِي الْمَسَاجِدِ تِلْكَ حُدُودُ اللّهِ فَلاَ تَقْرَبُوهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ آيَاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ
Bakara Sûresi'nin 187. âyet-i kerimesi
Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. Allah sizin kendinize kötülük ettiğinizi bildi ve tevbenizi kabul edip sizi bağışladı. Artık (ramazan gecelerinde) onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. Mescitlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır. Sakın bu sınırlara yaklaşmayın. İşte böylece Allah âyetlerini insanlara açıklar. Umulur ki korunurlar.

Kaynak: Meâllimü't-tenzil kitabından alıntı 
DÖRT BÜYÜK HALİFE s:139 14.menkibe

Not: Sevgili Dostlarım merak edilen konuları anlatmaya çalışıyorum umarım faydalı oluyorumdur teşekkür ederim sevgiyle kalın :)